Igor Križanovskij, teslianec, šahist, 3-D tehnolog

Gost  tokratne Jugosfere je Igor Križanovskij, pionir uporabe odprtokodnega računalniškega programa za 3D-modeliranje Blender v svetovnem prostoru, ki je pravkar izdal prvo knjigo o 3D tisku v slovenskem jeziku.

2014-09-08-tesla-in-drugi-gravitacijski-dinamizmi-31385

Igor Križanovskij

Poleg tega, da je veliki poznavalec lika in dela Nikole Tesle, nekdanji radio pirat in ruski knez ter več kot navadni ljubitelj šaha, ima Igor Križanovskij tudi dolgoletne profesionalne izkušnje na področju multimedije. Od leta 1988 naprej je bil zaposlen v različnih agencijah in studiih kot 3D animator, designer in art direktor. Občasno se je izkušal tudi kot obiralec jagod, babysitter in železokrivec. Trenutno aktivno sodeluje z Blender Foundation in producira razne multimedijske projekte. Leta 2007 je kot prvi na svetu prejel BFCT, ki mu ga je podelil Dr. Ton Roosendaal osebno, in od takrat naprej tudi uradno predava Blender po Evropi. Pred kratkim je, skupaj s Tadjeo Muck, izdal prvo knjigo o 3D tisku v slovenskem jeziku:

3D – TISK …tehnologije 3D-tiska, priprava 3D-modelov za tisk, pojmovnik…

Ko boste prebrali tole knjigo (o 3D tisku), boste lahko vsem tistim, ki še vedno mislijo, da je prihodnost nekaj, kar šele pride, povsem mirno rekli, da je to le iluzija. Prihodnost je že tu. Za vedno.
Marcel Štefančič, jr.

Tadeja Muck, Igor Križanovskij

3d-tisk

Pred vami je prva slovenska knjiga, ki predstavlja pomen 3D-tiska, njegov razvoj, lastnosti in zmožnosti. Govori tudi o bližnji in tudi nekoliko bolj oddalje¬no prihodnost, ki se nam obeta ob uporabi 3D tiska.

Bralec, ki je delal v tiskarstvu in založništvu, še preden so se v sredini 80-tih let pojavili prvi laserski tiskalniki, si zna dobro predstavljati vpliv tehnologije. Podobno in še močneje, kot je vplivala tehnologija laserskih tiskalnikov na založništvo, bodo vplivali 3D tiskalniki na številne gospodarske panoge in s tem na celotno družbo.

Knjiga vsebuje štiri samostojne dele. Prvi in najobsežnejši je namenjen predstavitvi 3D-tiska, najpomembnejšim tehnologijam, na katerih temelji, in kratkemu opisu obstoječih aplikacij, ki so povezane s tehnologijami. Ljudje, ki so že slišali za 3D-tisk, namreč pogosto mislijo, da gre za eno samo vrsto tehnologije, s katero lahko natisnemo vse – od hrane do hiše. A to ne drži! Nabor tehnologij je izredno širok, zato si boste ob branju tega dela knjige lahko ustvarili predstavo o ra¬znolikosti tehnologij in materialov, s katerimi lahko natisnemo skoraj vse.

V drugem delu je prikazno, kako je mogoče virtualne ideje, ki nastajajo v obliki 3D-modelov, pretvoriti v fizične 3D-predmete ali izdelke. Podroben opis in slikovno predstavitev postopka priprave 3D-modela za je prikazana z uporabo programa Blender, ki je zelo razširjen in vključuje dobro podporo za pripravo modelov na 3D-tisk. Program je prosto dostopen in se je razvil v obširno in uporabno večpredstavnostno profesionalno orodje. Ker pa se je ob uporabi programskih orodij, zlasti kadar oblikujemo kompleksne oblike, skorajda nemogoče povsem izogniti zapletom in težavam, podaja knjiga tudi najpomembnejše smernice in opozorila, ki jih morate upoštevati, da bo končni 3D-izdelek izpolnil vaša pričakovanja.Tretji del je pojmovnik, poskus avtorjev,da uredijo terminologije, ki je na področju 3D-tiska iz dneva v dan bogatejša, a precej neenotna. V njem so izvornim angleškim izrazom dodani prevode z razlago. Pri pogovoru o tehnologijah 3D-tiska se pogosto uporabljajo kar kratice, zato so tudi te vključene v pojmovnik, skupaj s povezavo do razlage izvornega izraza ali imena.Kaj pa Slovenija? Ali imamo podjetja, ki sledijo razvoju in uporabi 3D-tiska? Na to vprašanje avtorja odgovarjata v četrtem, sklepnem delu knjige, v katerem vam predstavljata posamezna podjetja, ki se posredno ali neposredno ukvarjajo s tem področjem in so hkrati podporniki pri izdaji knjige. Brez njih bi si bilo težko predstavljati prihodnost 3D-tiska pri nas in tudi nastanek knjige.

O avtorjih

Tadeja Muck

dr. Tadeja Muck je redna profesorica na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete Uni­verze v Ljubljani in se že več let raziskovalno in pedagoško ukvarja s področjem 3D tiska.

Igor Križanovskij

Igor Križanovskij je eden pionirjev uporabe odprtokodnega računalniškega programa za 3D-modeliranje Blender v svetovnem prostoru.

***

Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.45.

Po 10-minutnem strnjenem “monologu” posameznega gosta sledi nagradna igra za knjigo oz. knjige po vaši izbiri iz številnih antikvariatov Založniško-knjigarniške družbe Antikvariat Cunjak, ki je podpornik Jugosfere.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Jugosfera

Jugosfera je jutranja rubrika Radia Študent, ki nastaja pod okriljem Zavoda YugoTranslate. Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.40.