Marko Peljhan in strategije novomedijske avantgarde

Gost tokratne Jugosfere  je gledališki in radijski režiser, interdisciplinarni umetnik, medijski teoretik in strateg Marko Peljhan (prvi del pogovora)

2016-02-25-jugosfera-marko-peljhan-drugič-52900

http://www.ladomir.net/

Marko Peljhan; 1969 rojen v Šempetru pri Gorici, živi v Los Angelesu, Rigi in Ljubljani. Leta 1995 je ustanovil tehnološko vejo Projekta Atol PACT SYSTEMS in soustanovil LJUDMILO. Je koordinator mednarodne iniciative INSULAR TECHNOLOGIES (www.insular.net) in projekta MAKROLAB (makrolab.ljudmila.org), kot tudi koordinator poletov za umetniške projekte v breztežnosti skupaj z moskovskim Centrom za urjenje kozmonavtov Jurij Gagarin in konzorcijem MIR (Microgravity Interdisciplinary Research). Izumil in usklajeval je tudi proizvodnjo mobilnega medijskega laboratorijskega projekta, Transhub-01, ki je bil prvič realiziran kot MOBILATORIJ in zdaj uspešno deluje. Od leta 2002 je profesor na University of California v Santa Barbari.

Marko Peljhan je gledališki režiser, ki se je brezpogojno zapisal  mejnim horizontom sodobne integralne, konceptualne in interdisciplinarne umetnosti. Njegova orodja – in orožja obenem – so komunikacijske tehnologije, politika, izobraževanje, civilnodružbena akcija in provokacija, njegovo delovno območje pa presečišče umetnosti in znanosti. S svojimi številnimi zamislimi v razponu od hipnih akcij do desetletje trajajočih projektov, kakršen je Makrolab (laboratorij, ki potuje po svetu in med drugim raziskuje migracije ptičev, vremenske spremembe in telekomunikacije), je osvojil najpomembnejše trdnjave sodobne umetnosti, od Documente in Manifeste do Ars Electronice. Peljhan na izviren način in z močno zaslombo v teoretični reflekciji nadaljuje bogato tradicijo modernizma in avantgardističnih gibanj 20. stoletja.  Tihi, toda vztrajni profet slovenske umetniške prihodnosti. (KIBLA)

Drugemu delu pogovora lahko prisluhnete TUKAJ.

***

Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.45.

Po 10-minutnem strnjenem “monologu” posameznega gosta sledi nagradna igra za knjigo oz. knjige po vaši izbiri iz številnih antikvariatov Založniško-knjigarniške družbe Antikvariat Cunjak, ki je podpornik Jugosfere.

facebooktwitter

Komen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Jugosfera

Jugosfera je jutranja rubrika Radia Študent, ki nastaja pod okriljem Zavoda YugoTranslate. Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.40.