Miha Turšič, soustanovitelj in ex direktor KSEVT

Gost 13. Jugosfere je postgravitacijski umetnik, soustanovitelj in zdaj že nekdanji direktor Kulturnega središča evropskih vesoljskih agencij – KSEVT – Miha Turšič.

635800048780932921_ana_miha_tursic_003(foto: Ana Kovač, Planet Siol.net)

 

***

Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.45.

Po 10-minutnem strnjenem “monologu” posameznega gosta sledi nagradna igra za knjigo oz. knjige po vaši izbiri iz številnih antikvariatov Založniško-knjigarniške družbe Antikvariat Cunjak, ki je podpornik Jugosfere.

 

PISMO ZA JAVNOST MIHE TURŠIČA, V KATEREM RAZLAGA SVOJ NEPREKLICEN ODSTOP S FUNKCIJE DIREKTORJA KSEVT:

Vsega je zdaj konec!

Spoštovani,

iztekel se je teden, v katerem sva bila s predsednikom vlade dogovorjena za rešitev Ksevta, rešitve pa ni – ne statusno ne finančno. Zato sem se odločil nepreklicno odstopiti s funkcije direktorja Ksevta.

Nič od tega, na kar sem z gladovno stavko opozarjal, se ni razrešilo. Nič! Ministrstvo za kulturo se še naprej zateka k politični manipulaciji, birokratskemu politikantstvu in aroganci. Nižji sekretar Matjaž Šekoranja me kriminalizira za svoje birokratske napake. Direktorica Direktorata za ustvarjalnost Biserka Močnik nizkotno zlorablja mojo družinsko stisko in jo razširja po morbidnih portalih. Ministrica pa oba podpira. Toliko o zakonitem delovanju uradnikov in srčnosti ministrice, kot jo opisuje njen partijski vodja. Toda – kdo jim pa kaj more! So nedotakljivi! Zato Ksevta v takih pogojih ne morem več odgovorno voditi.

V tem času je bila opravljena predvidena finančna revizija poslovanja, katere rezultati še nekaj tednov ne bodo znani, v medijih pa neimenovani viri z Ministrstva za kulturo skupaj z brezobraznim Božidarjem Novakom špekulirajo o večmilijonskih utajah.

Potem ko so onemogočili naše redno delovanje, je zdaj še državni sekretar Anton Peršak z neutemeljenimi špekulacijami brutalno pokončal reševanje Ksevta na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vsa ta podtikanja odločno zavračam!

Ksevt smo vzpostavili Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in jaz, skupaj s številnimi sodelavci, politiki in mednarodnimi partnerji. Od začetka delovanja in vse dokler smo zmogli, smo vanj vlagali znanje, delo in sredstva. To zasebno investicijo so, namesto da bi jo nadgradili, raje zrušili. Ksevt je bil dejanski katalizator povezovanja umetnosti in znanosti znotraj mednarodnih vesoljskih aktivnosti. V naše delovanje so bile in so še vedno vključene osrednje nacionalne in mednarodne akademske, tehnološke in kulturne inštitucije. Soustanovili smo Slovensko vesoljsko agencijo. Razvoj inštitucije v treh letih je presegel tudi moja pričakovanja.

Vsega je zdaj konec!

Iz te kalvarije odhajam poražen in socialno ogrožen, zato se moram najprej posvetiti preživetju in svojim najbližjim, nato pa nazaj v umetnost, ker brez nje ne morem živeti!

Kaj bo s Ksevtom? Ministrica za kulturo ima tečaj iz astronomije in kot me je prepričevala, se na kulturalizacijo vesolja spozna bolje od mene. Župan Vitanja pa bo kot poklicni harmonikar nedvomno poskrbel za sproščeno vzdušje na ruševinah spominske sobe Hermana Potočnika Noordunga. Za slovensko kulturo se torej ni bati!

Srečno nam vsem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Jugosfera

Jugosfera je jutranja rubrika Radia Študent, ki nastaja pod okriljem Zavoda YugoTranslate. Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.40.