Dragan Živadinov, retrogardist in anarhokozmist

Gost tokratne Jugosfere je retrogardistični gledališki režiser, soustanovitelja gibanja Neue Slowenische Kunst in idejni oče Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij KSEVT – Dragan Živadinov.

Bajkonour_kazahstan_copy

V jubilejnem 20. radijskem intervjuju se Bojan Anđelković z Živadinovom pogovarja o njegovem širokem razumevanju koncepta Jugosfere, ki po njegovo lahko zaobjame tudi mesta kot so Trst ali Milano. Pa vendarle je Jugosfera zanj predvsem Balkan, in sicer tisti avantgardni, ki nastaja in obstaja na relaciji Sofija-Beograd-Zagreb-Ljubljana-Trst. Doteknili smo se tudi takšnih in drugačnih binarnih opozicij: avantgarda vs. ekspresionizem, umetnosti vs. kultura,  lepota vs. vojna, kozmopolitizem vs. multikulturalizem. Zakaj se je Evropa v začetku 20. stoletja tako trmasto upirala nebotičnikom oz. “vertikalizaciji”, ki je nujna za avantgardistično kozmopolitsko mišljenje, ki se zoperstavlja konceptu multikulturalizma, ki lahko proizvaja le nove vojne in nove “multikulturalistične” ograje?

Dragan Živadinov je od leta 1980 do 1984 na AGRFT v Ljubljani študiral gledališko režijo. Leta 1985 je bil soustanovitelj umetniškega gibanja Neue Slowenische Kunst, ter idejni konstruktor stilne formacije retrogardizma. Leta 1983 je ustanovil retrogardistično Gledališče sester Scipion Nasice ter leta 1987 kozmokinetično gledaliišče Rdeči pilot. V začetku devedestih letih je Rdeči pilot transformiral v kozmokinetični kabinet Noordung. Leta 1995 je s stilno formacijo telekozmizem vstopil v petdesetletni gledališki projektil  »1995-2045 – Noordung«. Leta 1998 je postal kandidat kozmonavt, leta 1999 pa je realiziral »Biomehaniko Noordung« prvo celovito predstavo v pogojih breztežnosti. Leta 2005 je prvič ponovil po desetih letih petdesetletni projektil »1995-2045-Noordung«. Druga ponovitev projektila bo leta 2015. V osemdesetih letih je gradil retrogardistične dogodke in observatorije. V devedesetih letih je gradil informance. V prvem desetletju tretjega tisočletja pa gradi postgravitacijske gledališke abstrakte.

***

Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.45.

Po 10-minutnem strnjenem “monologu” posameznega gosta sledi nagradna igra za knjigo oz. knjige po vaši izbiri iz številnih antikvariatov Založniško-knjigarniške družbe Antikvariat Cunjak, ki je podpornik Jugosfere.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Jugosfera

Jugosfera je jutranja rubrika Radia Študent, ki nastaja pod okriljem Zavoda YugoTranslate. Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.40.