Marko A. Kovačič, interdisciplinarni umetnik

Gost tokratne Jugosfere je interdisciplinarni umetnik Marko A. Kovačič.

00 kovacic

Marko A. Kovačič

Marko A. Kovačič je vsestranski umetnik fantast: kipar, videast, peformer in gledališčnik. Rojen je bil leta 1956 v Ljubljani. Živi in dela v Ljubljani.

Šolanje in delo

Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Prav tam je leta 1988 končal tudi specialko za kiparstvo.

Marko A. Kovačič je eden prvih predstavnikov novih interdisciplinarnih (intermedijskih) umetnikov v Sloveniji. Enakovredno se izraža s skulpturo, instalacijami, fotomontažo, performansom, videom, glasbo, filmom in teatrom. Njegova domišljija ne pozna meja.

Je ustanovni član Gledališča Ane Monro (1981–1991), skupine R IRWIN S (1983–1985) in skupine Zlati kastrioti (2000-2005). Pri performansih in instalacijah je sodeloval tudi z Inštitutom Egon March (Marko Košnik).

Eno od področij njegovega zanimanja je mitologija komunizma, ki jo s pomočjo objektnih reliktov (je njihov strastni zbiralec), izpraznjenih pomena, dekonstruira in hkrati oživlja (video No More Heroes Any More, 1991; Naprej v preteklost, 1994, Galerija ŠKUC, Ljubljana,..).

Drug fantastični svet ustvarja iz odsluženih otroških igrač, ki jih sestavlja v nove kreature in jih naseljuje v domišljijske svetove. Eden njegovih najobsežnejših in najkomplesnejših tovrstih projektov je Civilizacija plastosov. Mednarodno združenje ICAN, International Contemporary Art Network s sedežem v Amsterdamu, ga je razglasilo za Delo meseca (februar 2003).

Je tudi avtor Hrupofona, hibridne skulpture – mehanskega objekta, ki proizvaja hrup in podobe tudi s pomočjo digitalne tehnologije in ga umetnik uprizarja kot performans v živo.

Razstave

Od leta 1981 je bil redno prisoten na razstavah mladih jugoslovanskih umetnikov v državi in v mednarodnem prostoru. Od prve samostojne razstave v Galeriji Škuc v Ljubljani leta 1983 se je zvrstilo brez števila razstav in drugih dogodkov od domačega kraja do mest po Evropi. Redno je vključen v pregledne razstave Moderne galerije v Ljubljani in njene predstavitve slovenske umetnosti po svetu. Redno sodeluje na festivalu Svetlobna gverila, Ljubljana.

Nagrade

Zlata ptica, nagrada Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS), Ljubljana 1987
Župančičeva nagrada mesta Ljubljana, 1994

Zbirke

– Moderna galerija (Ljubljana)

– Transitland – mednarodni video arhiv

– Postaja DIVA – arhiv video umetnosti (SCCA -Ljubljana)

– Umetnostna galerija Maribor

Viri

Marko Kovačič – biography

http://www.markokovacic.org/ umetnikova domača stran
Teritoriji, identitete, mreže: Slovenska umetnost 1995-2005, Moderna galerija, Ljubljana, 2005 ISBN 961-206-045-2
Razširjeni prostori umetnosti – Slovenska umetnost 85-95, Moderna galerija Ljubljana, 2004, ISBN 961-206-040-1
VULGATA, katalog razstave U3 – 3. Trienale sodobne slovenske umetnosti, Moderna galerija Ljubljana, 2000, ISBN 961-206-028-2
URBANARIA, 1 del, katalog razstave, SCCA Sorosov center za sodobne umetnosti, Ljubljana, 1994, ISBN 961-9015557-0-3

Zunanje povezave

http://www.e-arhiv.org/diva/MarkoKovacic dostop do video del

***

Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.45.

Po 10-minutnem strnjenem “monologu” posameznega gosta sledi nagradna igra za knjigo oz. knjige po vaši izbiri iz številnih antikvariatov Založniško-knjigarniške družbe Antikvariat Cunjak, ki je podpornik Jugosfere.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Jugosfera

Jugosfera je jutranja rubrika Radia Študent, ki nastaja pod okriljem Zavoda YugoTranslate. Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.40.