Dr. Miklavž Komelj, pesnik, teoretik, umetnostni zgodovinar

Gost tokratne Jugosfere, jutranje rubrike Radia Študent, ki nastaja pod okriljem Zavoda YugoTranslate, je pesnik, teoretik in umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj.

miklavz-komelj

Miklavž Komelj

 

Miklavž Komelj

, slovenski umetnostni zgodovinar in pesnik, * 10. julij 1973, Kranj.

Vsebina

Življenje

Miklavž Komelj je sin Milčka Komelja in Nadice Šumi. Študiral je umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 1996 je tam diplomiral, doktoriral pa je leta 2002 z disertacijo Pomeni narave v toskanskem slikarstvu prve polovice 14. stoletja, za katero je prejel nagrado Zlati znak ZRC. Pred tem je bil v letih 1999−2002 mladi raziskovalec na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU.

Delo

Kot pesnik piše ljubezensko in refleksivno liriko, ki je po večini metrično urejena. Prevladujoča oblika so soneti (Luč delfina, Celovec, Salzburg, 1991; Jantar časa, 1995). V svojem prvencu se navezuje na petrarkistično tradicijo, v zbirki Rosa, za katero je leta 2002 prejel Veronikino nagrado, pa je prestopil v nove izpovedne oblike. Danes se zdi, da je svoj slog našel v filozofsko-estetski poetični obliki; njegove pesmi so hermetične, a hkrati čutne in sporočilne.

Bibliografija

Poezija

Eseji

Dela za mladino

Znanstvena monografija

Nagrade

One comment on “Dr. Miklavž Komelj, pesnik, teoretik, umetnostni zgodovinar
  1. Biljana pravi:

    Zadivljena?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Jugosfera

Jugosfera je jutranja rubrika Radia Študent, ki nastaja pod okriljem Zavoda YugoTranslate. Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.40.