Jelena Rusjan, gledališčnica, glasbenica, šivilja

Gostja 17. Jugosfere je Jelena Rusjan, igralka, plesalka, performerka, basistka in šivilja, ki je iz Beograda, prek Sarajeva, pristala v Ljubljani.

00000000000_foto_aleksandar_mihajlovski

Jelena Rusjan (foto: Aleksanar Mihajlovski)

Jelena Rusjan je performerka, o kateri so v tedniku Mladina nekoč zapisali, da »igra, pleše, šiva, igra na bas in nam je dala projekt Škrip Orkestra«. Od takrat do današnjih dni se je Škrip razmnožil, Jelena pa še vedno živi in dela v Ljubljani, kamor se je priselila leta 2004. Kot igralka in plesalka je sodelovala v številnih predstavah v Sloveniji (Galerija mrtvih žensk Male Kline in Maje Delak, Drage drage Maje Delak, Večna medikacija Marijs Boulogne in Simone Semenič, Iz Principa Jureta Novaka, Rdeče Martina Kočovskega, Kdo je naslednji Janeza Janše; Svinje Renate Vidić; Zraka! Janeza Janše).

Leta 2009 je naredila svojo prvo avtorsko predstavo Škrip Orkestra, ki je bila uvrščena tudi v spremljevalni program Borštnikovega srečanja v Mariboru in je gostovala v Gerald W. Lynch Theatru in A.R.T./NY South Oxford Space v New Yorku. Štiri leta pozneje je, v koprodukciji Zavoda Maska in CUK Kino Šiška, ustvarila drugo avtorsko predstavo Škrip Inc. (uvrščena je bila v spremljevalni program tedna slovenske drame v Kranju), leta 2016 pa svojo Škrip trilogijo v Slovenskem mladinskem gledališču zaključuje s predstavo ÜberŠkrip. Poznamo jo tudi kot ustanoviteljico blagovne znamke KreaturA ter kot basistko in pevko v glasbenih skupinah Borghesia in NAPRAVI MI DETE.

Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.45.

Po 10-minutnem strnjenem “monologu” posameznega gosta sledi nagradna igra za knjigo oz. knjige po vaši izbiri iz številnih antikvariatov Založniško-knjigarniške družbe Antikvariat Cunjak, ki je podpornik Jugosfere.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Jugosfera

Jugosfera je jutranja rubrika Radia Študent, ki nastaja pod okriljem Zavoda YugoTranslate. Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.40.